Herkesin de bildiği gibi sosyal medya üzerinde dijitalleşmenin her geçen gün gücünün arttığını ve yaygınlaştığını görüyoruz.
Sosyal medyada bir süredir sponsorlu çekilişler yapılıyor. Takipçisini artırmak isteyen kullanıcılar ve firmalar fenomenlere ücret ödüyor. Peki, yasal mı?
Öyle ki artık çoğu oluşum sosyal mecralara ve dijital platformlara taşınmış durumda. Meydana gelen bu değişimler çerçevesinde büyük şirketler, dünyaca bilinen markalar, Start-up’lar ve hatta KOBİ’ler dâhil olmak üzere birçok ticari aktör de sosyal medya üzerinden satışlar yapıyor, burada belirli bir ücret karşılığında sponsorlu gönderiler oluşturarak reklamlarını yapıyorlar.
Covid-19 nedeniyle hepimizin evde kalmak zorunda olduğu bu dönemde özellikle sosyal medyaya olan ilgi bir hayli artmış olduğunu gözlemleyen birçok ticari oluşum bu mecraları daha aktif ve ticari anlamda maddi kazanç sağlayacak nitelikte kullanmayı amaçladığından geçtiğimiz 2020 Aralık ayında özellikle takipçi sayısını arttırmak suretiyle sosyal medyadaki popülerliğini arttırmak amaçlı birçok çekiliş yapıldığını görüyoruz, hemen hemen her gün birçok marka; takip edilmek, fotoğrafın altına yorumlar yaptırmak gibi şartlar öngörerek maddi olarak yüksek sayılacak çekilişler yapmaktadır.
Ben de sosyal medyayı iyi kullanan biri olarak hemen her gün birçok içerik üreticisinin İphone 12 gibi neredeyse fiyatı 20.000 TL bulan telefon çekilişi yaptıklarına şahit oluyorum. Tabii bu çekilişler de verilen ürünlerin çeşitliliği bir hayli fazla olmakla beraber ardında düşünülmesi gereken tek bir soru var o da bu çekilişlerin yasal olup olmadığı, yasal bir çekilişin aşamalarının nasıl olması gerektiği gibi sorular.
ÇEKİLİŞLER İZNE TABİ
Milli Piyango İdaresinin piyango ve çekilişler hakkındaki 04.10.2006 tarihli yönetmeliği ve 320 sayılı KHK dikkate alındığında, idarenin bilgisi ve onayı olmadan dolaylı ya da doğrudan kazanç elde edilecek çekilişler, mutlak suretle Milli Piyango İdaresinin onayı ve resmi izni ile yapılmak zorundadır. Bu durum ise, yapılan çekilişte aleni bir biçimde alınan izin numarası ve tarihi ile belirtilmelidir. Aynı zamanda çekilişler, sponsorlar aracılığı ile yapılıyorsa, belli bir kazancın olması durumunda sponsorların bu fiilleri, Türk Ticaret Kanununun ilgili maddelerine göre, haksız rekabet ve aldatıcı reklam yasağını açık bir biçimde ihlal ettikleri anlamını taşır. Bu sebeple, sosyal medya kullanıcıları, bu tarz durumlara dikkat etmeli ve aldatıcı olduğu şüpheli durumlarda bu kişi ve kurumlara itibar etmemeliler.
Yorumlar