Mesane kanseri ölüm riski yüksek olan bir kanser türü değildir. Daha çok ileri yaş erkeklerde görülse de kadınlarda da görülme olasılığı vardır. Mesanedeki zararlı tümör hücreleri temizlenmesi veya mesanenin tamamen alınması ile mesane kanseri tedavi edilebilir. 55 yaş üzeri erkeklerde daha sık görülen bu kanser türü tedavi edildikten sonra tekrarlaması mümkün olan bir kanser türüdür. 

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Her hastada mesane kanseri belirtileri farklıdır. Ancak en sık görülen belirtiler şunlardır;

·         İdrarda gözle görülen kanama

·         İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı görülebilir.

·         Bazı kişilerde idrar yaparken zorlanma olur ve sık idrara çıkılır.

·         Mesane ve bağırsakların kontrol kaybı

·         Zayıflama ve kilo verme

·         Eğer son evrelerde ise kalça, sırt ve üst baldırda ağrı ve sertlik görülmesi muhtemeldir.

·         Bu belirtiler dışında farklı hastalığı olan kişilerde bunlara ek olarak belirtilerin görülmesi de mümkündür.

Mesane Kanseri Evreleri

Mesane kanserinin evreleri, farklı bulgulara göre sınıflandırılır. Evrelere ayırmak için kullanılan bu sınıflandırma şekline, TNM sınıflandırması adı verilir.

·         T harfi mesane kanserinin yayılma şekline ve kanserin bulgularına göre değerlendirme demektir. T1 tümörler başlangıç evresinde ve yüzeyde olurken T4 tümörleri diğer organlara sıçradığını gösterir.

·         N harfi kanserin yayılmasının lenf nodlarına sıçrayıp sıçramadığına göre değerlendirme yapılır.

·         M harfi ile mesane kanserinin, mesane dışında bulunan diğer organlara sıçrayıp sıçramadığı nitelendirilir.

Ayrıca Evre 1, Evre 2 Evre 3 ve Evre 4 olarak da farklı sınıflandırma şekli bulunur ki buna göre;

Evre 1; başlangıç evresi olup kanser yüzeysel olarak vardır.

Evre 2; bu evrede kanser derin kas yapılarına doğru ilerler ancak başka organlara yayılmaz.

Evre 3; lenf nodu tutulumlarının olduğu ve mesaneden daha uzakta bulunan organlara sıçramadığı bir evredir.

Diş Hastanesi Ve Pendik Diş Hastanesi Ve Pendik

Evre 4; hastalık artık uzaktaki organlara bile sıçramış olup son evredir.    

Mesane Kanseri Neden Olur?

Aslına bakılırsa mesane kanseri sebepleri kesinlikle şunlardır denilemez. Ancak kanser riskini artıran bazı durumlar mevcuttur. Örneğin; ileri yaştaki erkeklerde daha çok görüldüğünden yaş faktörü önemli bir etkendir. Kadınlarda erkeklere göre daha az görülmesi ise cinsiyet faktörüdür. Böbrekler ve idrar yolları mesaneyi direkt olarak etkilediğinden bu bölgenin sağlıksız olması da mesane kanseri riskini artıracaktır.

Yapılan araştırmalarda sigara kullanan kişilerin mesane kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun dışında daha önce farklı bir kansere yakalanan kişilerde kullanılan kemoterapi ilaçları hücre yapısında değişiklik meydana getirdiğinden mesane kanseri riskini de artıracaktır. Kronik mesane iltihabı olan hastalarda sıklıkla sonda kullanımı gerekir. Bu tür hastalarda da mesane kanseri görülme sıklığı daha fazladır.

Mesane Kanseri Tedavisi

Mesane kanserini doğru bir şekilde tedavi etmek için hastalığın hangi evrede olduğunun doğru tespit edilmesi gerekir. Doğru evre tespiti hastanın kanser tedavisini daha kısa sürede sonuçlandırır. Mesane kanseri tespit edilen hastaya ilk olarak TUR yöntemi uygulanır. Mesane içine endoskopik olarak girilir tümör hücreleri rezeksiyon adı verilen işlemle kesilerek çıkartılır. Çıkan dokular patolojiye yollanır. 

Burada önemli olan kanserin kas dokusuna sıçrayıp sıçramadığıdır. Kas dokusuna sıçramayan kanser hücreleri endoskopik olarak çıkarılır ve BCG uygulaması yapılır. BCG uygulaması kansere hızlı müdahalede etkin rol oynar. İşlem sonrası hastada halsizlik, kusma gibi yan etkiler olsa da etkili bir yöntemdir.

Eğer kanser hücreleri kas dokusuna sıçradıysa bu durumda cerrahi müdahale gerekecektir. Radikal sistektomi cerrahi yöntemi bu gibi durumlarda kullanılan bir uygulamadır. Cerrahi müdahale ile kanser hücreleri alınıp ardından hastaya kemoterapi uygulanır.

Mesane kanserinde cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalarda ışın yani radyasyon tedavisi uygulanır.

Mesane Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mesane kanseri ameliyatlarından biri olan Trans Üretral Rezeksiyon (TUR) yöntemi, bir çeşit tümör kazıma yöntemi de denilebilir. Bu ameliyat hastalık tespit edilince kullanılan ilk yöntemdir. Sadece tanı amacı ile değil tedavi için de yapılan bir ameliyattır. Gerekli tetkikler yapıldıktan ve hastanın ameliyata uygun olduğu belirlendikten sonra hastaya gün verilir.

Ameliyat için hastaya genel anestezi veya spinal anestezi uygulanır. Daha sonra rezektoskop üretradan geçirilerek mesanenin içine gönderilir. Burada özel bir yöntemle tümörlü dokular çıkarılır. İşlem sırasında görülen ne kadar tümör hücresi varsa hepsi tamamen kazınır. Kazınan bölgeler ve varsa kanama koter ile yakıldıktan sonra işlem sonlandırılır. Hastaya sonda takılır ve hasta bu sonda ile bir veya iki gün yaşamak durumundadır. En fazla 1-2 saat süren bir işlemdir. Ameliyat esnasında alınan kanser hücreleri patolojiye inceleme için gönderilir. Hasta duruma göre enfeksiyon ve diğer risklere karşı hastanede kalır.

Bu ameliyat sonrası merak edilen şey mesanenin delinmediğidir. Tümör çok derine inmişse düşük de olsa böyle bir risk vardır. Bu tür durumda ameliyat sonrası sonda gereğinde uzun tutulabilir.

Açık Mesane Kanseri Ameliyatı

Radikal sistektomi de denilen açık mesane kanseri ameliyatı, yüzeysel olmayan derin kas tutulumu olması üzerine yapılır. İşlem öncesi gerekli tetkikler ve hangi bölgeden tümörün temizleneceği belirlendikten sonra hasta için gün verilir. Ameliyat öncesi hasta genel anestezi altında uyutulur. Hastanın göbek altındaki orta kısımdan bir kesi açılır. Kesinin açıldığı yerden karnın içine doğru girilir. Burada ameliyatın yapılış şekli hastanın kadın ve erkek olmasına göre değişir. Kadın hastalarda girilen bu yerden mesane ile rahim çıkarılırken erkek hastalarda ise prostat, meni keseleri ve mesane çıkarılır. Bu yöntemde hastanın mesanesi çıkarıldığından yeni bir boşaltım sistemi kurulmalıdır.

Yeni boşaltım sistemini kurarken doktorun önünde iki seçenek vardır. İlki hastanın idrarını normal şekilde yapmasına imkan tanırken ikinci yöntemde hasta idrarını torbaya yapar.

Ameliyat sonrasında enfeksiyon ve kanama olabilir ancak doktor kontrolünde olunacağı için endişe edilmemelidir. Hastaya gerekli antibiyotik tedavisi uygulanarak enfeksiyon riski engellenir. Radikal sistektomi yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hasta en fazla 10 gün hastanede kalır. Ters bir durum görülmediği sürece hastanın normal yaşama dönmesi 1.5 ayı bulacaktır.

Mesane Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi    

Uygulanan tedavi şekline göre mesane kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süresi de değişecektir. Her hasta için iyileşme süresi farklı olmakla birlikte açık mesane kanseri ameliyatında ortalama 1.5 ayı bulan bir iyileşme süresi vardır. Kapalı mesane ameliyatlarında ise bu süre 2-3 gündür.

Mesane Kanseri Ağrı Yapar Mı?

Mesane kanserinin en bilinen belirtilerinden biri de idrar yaparken ağrı olmasıdır. Bunun dışında da kasıkta ya da kasığın üst kısımlarında ( yani göbek altındaki kasıklarda )ağrı görülebilir.  

Mesane Kanseri Sonrası Cinsellik

Mesane kanseri cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığından ilişki sırasında ağrılarınız olmuyorsa normal cinsel yaşantınıza devam edebilirsiniz. Çünkü mesane kanseri cinselliği ve cinsel fonksiyonları etkilemez. Yalnız mesane kanseri tedavisi gören kişilerde kemoterapiden dolayı cinsel isteksizlik yaygın görülen bir durumdur.

Mesane Kanseri Ölümcül Mü?

Mesane kanseri, yakalanan hastaların yaklaşık olarak yüzde 70’i üzerinde ölümcül sonuçlar göstermemektedir. Erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Hastalığın hangi evresinde olduğunuz önemli olsa da doğru tedavi şekli ve yüksek motivasyon ile mesane kanserini yenmeniz mümkündür. 

Mesane Kanseri Tamamen İyileşir Mi?

Birçok kanser türünde olduğu gibi mesane kanserinde de tamamen iyileşmek mümkündür. Erken tanı ve etkili tedavi yöntemleri ile en ölümcül bilinen kanser türlerinin bile tedavi edildiği görülmüştür. Mesane kanseri tekrarladığı zaman doğru tedavi ile tekrardan eski sağlığınıza kavuşmanız mümkündür.

Mesane kanseri ve tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi için https://www.urolojikayseri.com/mesane-kanseri-teshis-ve-tedavisi/ adresinden bizimle iletişime geçerek ayrıntılı ve kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.