1. YAZARLAR

  2. Çağla Dursun

  3. KVKK'nın önemi
Çağla Dursun

Çağla Dursun

Avukat
Yazarın Tüm Yazıları >

KVKK'nın önemi

A+A-

Kişisel verilerin korunması ne demektir?

Öncelikle bu soruya değinmek istiyorum.

Kişisel verilerin korunması, kişisel verilerin işlenmesinin disiplin altına alınması ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasıdır. Kişisel verilerin korunması, temelde verilerin değil, bu kişisel verilerin bağlantılı olduğu kişilerin korunması esaslıdır, kişilere ilişkin ilkelerde somutlaşmış idari, teknik ve hukuki önlemleri ifade eder.

Dolayısıyla kişisel verilerin korunmasının, kişilere ilişkin verilerin toplanması, saklanması, kullanılması ve aktarılması gibi veri işleme süreçlerinin bütün aşamalarını kapsar şekilde bireylere kontrol hakkını kazandırmayı amaçladığını söyleyebilirim.

Kişisel verilerin korunması hakkının dayanağı, Anayasanın 20’inci maddesinin son fıkrasıdır. Temel bir hak olarak düzenlenen kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı, Anayasanın kişinin hak ve ödevlerine ilişkin bölümünde yer almaktadır. Bununla birlikte, tüm hak ve özgürlüklerde olduğu gibi, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hak da Anayasada çizilen sınırlar çerçevesinde diğer hak ve özgürlükler lehine sınırlandırılabilir. Buna göre, Anayasanın 20. maddesinde tanınan kişisel verilerin korunmasına ilişkin her bir hakkın uygulanması ve diğer haklar lehine sınırlanmasına ilişkin düzenlemeler ancak kanun yoluyla gerçekleştirilebilir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu adı ile 18 Ocak 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sevk edilmiş, 24 Mart 2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilerek kanunlaşmış ve 7 Nisan 2016 tarihli ve 29677 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Kanun ile kişisel verilerin çağdaş standartlarda işlenmesi ve koruma altına alınması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Kanunun amacı, kişisel verilerin işlenme şartlarını, kişisel verilerin işlenmesinde kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir. Kanunun gerekçesinde, kişinin mahremiyet hakkının korunması ile veri güvenliğinin sağlanması da bu kapsamda değerlendirilmektedir.

Türk Ceza Kanununda da Kişisel Verilerin Korunması için yaptırımlar yer almaktadır.

Kişisel verilerin kaydedilmesi

Madde 135 – (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme

Madde 136 – (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Dolaylı olarak insanların kişisel verilerini alan şirketlerinde yükümlülükleri doğmaktadır.Bu kapsamda veri sorumlusu kişisel bilgilerin korunması ve amacı dışında kullanılmasının engellenmesi için gerekli tüm alt yapıyı oluşturmak zorundadır. Bu konuda sistemini denetlemek veya denetletmek zorundadır.

İhlaller yaşandığında ilgili kişilerin şikayet hakkı doğmaktadır. Ayrıca KVKK kurumu tarafından yapılan denetimlerde de tespit edilen kanuna uymayan uygulamalar için cezai yaptırımlar söz konusudur.

Veri sorumlularının kanunen belirlenmiş cezalara maruz kalmamak için konusunda uzman bir ekiple çalışması, bu ekipte mutlaka KVKK konusunda tecrübeli avukatların ve bilgi güvenliği yönetim sistemi eğitmenlerinin /denetçilerinin bulunduğuna dikkat etmesi çok önemli bir unsurdur.


SOSYAL MEDYADA TAKİP İÇİN;

İnstagram.com/cglldrsn

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT